De bedste hesteracer til væddeløb

Når man taler hestevæddeløb, er der en race, som ubetinget er den allermest kendte og udbredte. Det er den engelske fuldblodshest – også bare kaldet for fuldblod i daglig tale. Fuldblodshesten opstod som race i England i 1600 og 1700-tallet og fremkom ved at krydse lokale hopper med importerede hingste fra orienten. Disse hingste gav lethed og fart til de ellers lidt tungere engelske hopper, som primært havde været fremavlet til brug i krig og i landbruget. Der er tre hingste, som anerkendes som stamfædrene til fuldblodshesten. Disse hingste var: Godolphin Arabian, Darley Arabian og Byerley Turk. Alle renracede fuldblodsheste i dag skal kunne spore deres linje tilbage til en af disse tre hingste. Udover fuldblodshesten er araberhesten også meget brugt til væddeløb især i Mellemøsten og på den arabiske halvø. Araberhesten er mindre end fuldblodshesten og kan ikke opnå helt de samme hastigheder, men er ikke desto mindre stadig meget populær som væddeløbshest. Araberhesten har været fremavlet med fart og udholdenhed for øje i flere tusinde år, og kan med rette betegnes som den originale væddeløbshest. Havde det ikke været for araberhesten, havde vi heller ikke haft den moderne fuldblodshest. Darley Arabian, som er en af stamfædrene til fuldblodshesten var af arabisk afstamning, og blev købt i Aleppo, Syrien af Thomas Darley i 1704, hvorefter den blev sendt tilbage til England. Her fik de lokale avlere hurtigt øje på hingstens mange kvaliteter.

Udover fuldblodshesten og araberhesten er der flere andre hesteracer, som er avlet specielt med henblik på væddeløb. Bl.a. Orlovtraveren og den amerikanske standardbred. Fælles for begge disse racer er, at de er fremavlet med henblik på løb for vogn i trav. Altså travløb. Og ikke galopløb, som ellers er den form for væddeløb de fleste forbinder med heste. Orlovtraveren er en gammel hesterace, som opstod i Rusland. I slutningen af 1700-tallet begyndte russiske adelsmænd systematisk at fremavle en hesterace, som skulle være i besiddelse af et helt enestående talent for, at trave. Dette blev gjort ved at krydse lokale, russiske hopper med importerede halvblodshingste fra Tyskland samt fuldblods- og araberhingste. Resultatet blev en hest, som havde robustheden og højden fra varmblodshesten kombineret med farten og ædelheden fra araberen og fuldblodshesten. Orlovstraveren er den dag i dag en af de mest populære hesteracer i hele Rusland og bliver i stor stil brugt til travløb, hvor den er en af de absolut hurtigste hesteracer.

Den amerikanske standardbred er en hesterace, som er ubetinget mest berømt for sin evne til at trave utroligt hurtigt, mens den er spændt foran en vogn. Racen blev udviklet i USA i slutningen af 1700-talle, og er egentlig resultatet af et miks af mange forskellige andre hesteracer. Stamfaderen til standardbred-hestene er en engelsk fuldblodshingst ved navn Messenger, som blev importeret fra Storbritannien til USA i 1788. Messenger var en flot storrammet hingst med et ædelt udtryk. Alt sammen træk, som han uden undtagelse gav videre til sine afkom, hvilket også er grunden til hans store popularitet som beskeler. Derudover var Messenger en hingst, som kunne løbe utroligt hurtigt. Denne fart blev også i stor stil videregivet til hans afkom, og er selvfølgelig også en af grundene til, at han blev så vigtig for racen. Messenger nåede i de år, hvor han var aktiv i avlen, at producere over 1.200 afkom. Af disse formåede over 40 at trave en amerikansk mil på under 2 minutter og 30 sekunder.