Verdens dyreste heste

En af de dyreste heste nogensinde er The Green Monkey. Hesten blev født i 2004 og da The Green Monkey blev solgt for 16 millioner dollars som 2-årig, så blev han til verdens dyreste auktionshest. Det var Demi O’Byrne, som på vegne af Coolmore partners købte The Green Monkey tilbage i 2006. Der var store forhåbninger om hesten men han levede ikke op til nogen af dem. Efter at have indhentet 10.000 dollars i præmiepenge valgte ejerne at lade hesten gå på pension.

En anden dyr hest, som har været ude i problemer, er den tysk-ejede hest Totila. Efter at Totila slog verdensrekorden for heste, der havde opnået den højest samlede karakter i en dressurkonkurrence, valgte ejerne fra Holland at sætte hesten til salg. I 2010 blev Totila solgt for en pris mellem 75 og 140 millioner kroner. Igen er der tale om en hest, som aldrig levede op til forventningerne. Dette skyldes især en lang række skader samt sygdom. Efter en alvorlig skade ved EM i 2015 blev hesten endegyldigt trukket fra al fremtidig konkurrence.

I Danmark er det Thomas Lind-Holm fra Stutteriet Dust, som ligger i Skive, der sælger de dyreste heste. Lind-Holm har seks gange i træk siden 2010 solgt den dyreste hest på Elitauktionen i Sverige. I år var det 75 Foreign Reign, som blev solgt for næsten en million kroner til Nils Sundin. Den tidligere ishockeystjerne har længe været på udkig efter en ny god hest, da han for et stykke tid siden måtte aflive sin hest Belligerent. Sundin havde ellers smidt 820.000 DKK efter Belligerent, men på grund af en skade, stod hestens liv desværre ikke til at redde.

En anden dansker, der tjener mange penge på at sælge heste, er Andreas Helgstrand. Den tidligere OL-vinder sælger dressurheste til lande over hele verden og det bød på et overskud på 68,5 mio. kroner i forretningen i 2017. Der er også tale om en kæmpe forretning med 60 ansatte og overskuddet forventes at være langt højere næste år. Helgstrand Dressage havde nemlig 150 heste i træning i 2016 og det tal nåede helt op på 250 i 2017.

Normalt køber Helgstrand ungheste eller føl på auktioner i Europa. Derefter træner de hestene inden at hestene tit og ofte bliver solgt videre til millionbeløb på to cifre. For at kunne lykkedes i denne sektor handler det om at være modig og at turde kaste mange penge efter de bedste heste.

Det ved blandt andet ur-milliardæren Charlotte Jorst, som sidste år købte vallakken Lorenzo af Helgstrand Dressage til en pris på omkring 20 millioner kroner. Dog gik der ikke længe før at hesten blev skadet og Jorst måtte sidde ud af sporten i mindst et halvt år. Men risikoen for skader er normal blandt føl og ungheste, som ikke sjældent bliver skadede enten i træningen eller i boksen, inden de kommer ud og viser sit værd ved dressurkonkurrencer.

Det oplevede Helgstrand selv tilbage i 2008 hvor det lykkedes ham at sælge en hest til en million kroner. Inden at hesten når at blive flyttet ud til ejeren, lykkedes det den at undslippe en staldpige en dag og i den forbindelse blev hesten skadet. Derfor gik handlen i vasken, men Helgstrand mistede alligevel ikke håbet og derfor handler han stadigvæk med heste den dag i dag.