Optakt til Cheltenham Festivalen

Cheltenham-løbet er et løb som hestevæddeløbs-entusiaster tæller ned til på samme måde som børn tæller ned til jul. Det er årets Premier-løb inden for forhindringsløb, og du kan læse meget mere om løbet i denne artikel.

Cheltenham Festival stammer helt tilbage til 1860, og den er blevet organiseret på Cheltenham væddeløbsbanen siden 1911.

Festivalen starter den 15. marts hvert år, og den løber over fire dage. Der er nok muligheder for at lægge sine penge på løb i forbindelse med Cheltenham festivalen hvor der er intet mindre end 28 forskellige hestevæddeløb med en samlet pengepulje på næsten 37,5 millioner kroner.

Med de mange løb er det ikke sært, at den store bookmaker Unibet nu har fået en finger med i spillet. Siden 2017 har den svenske bookmaker sponsoreret syv forskellige løb som er en del af optakten til Cheltenham Festival, og kampagnen hedder “Road to Cheltenham”. Et af løbene er blandt andet The International i Cheltenham i december måned, og det løb var et af de mange løb, der var med i Road to Cheltenham-konkurrencen hos Unibet Sport, som var en særlig konkurrence hvor britiske Unibet-brugere kunne vinde ekstra pengepræmier.

I og med at løbet starter den 15. marts, falder det stort set altid sammen med St. Patricks Day, som er den 17. marts. Det betyder, at mange irske hestevæddeløbs-entusiaster har været med til at skabe en tradition for at de tager turen ned til syd for London for at heppe på deres irske landsmænd og heste i kampen mod de engelske rivaler. Begivenheden handler om gambling, passion og en masse kolde drikkevarer til halsen, hvilket falder godt i spænd med såvel den irske som den engelske kultur.

Selv om der godt kan komme noget alkohol indenbords, ved tilskuerne godt, hvad det hele handler om. De kender til hestene, og de ved hvor meget festivalens deltagere har arbejdet på at gøre sig klar til årets store begivenhed.

De fleste kender også til den irske legende Arkle, som vandt det vigtigste ræs i festivalen – Cheltenham Gold Cups – tre gange tilbage i 1960erne. Arkle blev ikke kun en legende ved at vinde mange gange i løbet af et årti. Arkles legendestatus beror også på rygterne om, at hans foder bestod af tør havre, klid, æg og Guinness-øl. Det var der naturligvis mange irere, der gerne ville se med egne øjne.

Men det er ikke kun irerne, der vælger at fejre St. Patricks Day ved Cheltenham Festival. Der er også mange kendte navne, der vælger at dukke op i forbindelse med festlighederne. Den britiske model Katie Price nød champagne i lange baner, mens hun fejrede St. Patricks Day ved Cheltenham Festival 2018 hvor Rod Stewart og hans kone Penny Lancaster også var til stede.

Det siges, at omkring 65.000 tilskuere dukker op hver dag ved Cheltenham Festivalen hvert år. For at sætte det i perspektiv, så kan vi også fortælle, at de drikker omkring 30.000 liter te og kaffe i forbindelse med festlighederne (så det er ikke kun alkohol der kommer inden bords). I sidste ende indbringer begivenheden tæt på 900 millioner danske kroner til økonomien i Gloucestershire, hvor det hele løber af stablen hvert år.